OLAP je kratica za Online Analytical Processing (sprotna analitična obdelava)

Uporabniki pogosto želijo videti širšo sliko poslovanja, in tako videti širše trende glede na zbrane podatke, in videti tudi te trende razčlenjene po poljubnem številu spremenljivk. Poslovna poročila so način pridobivanja podatkov iz zbirke podatkov OLAP in analiza teh podatkov, da pridobite informacije s katerimi lahko nato sprejemate poslovne odločitve in ukrepate.


OLAP in poslovna poročila na primer lahko odgovorijo na te vrste vprašanj o poslovnih podatkih:▪Primerjava doseženega RvCja za leta 2012 in 2013 razdeljena po mesecih?
▪Koliko se prodalo stranki XY v letu 2014 s primerjavo istega obdobja lani?
▪Kolika je vrednost skladišč po poslovalnicah za blago nabavljeno v 2014?
▪Kakšen je dosežek RvCja po posameznem skrbniku produkta?
▪In še mnoga druga.

IZGLED OLAP POROČILA


Najpogostejši odjemalec za pregled OLAP poročil je MS Excel z funkcionalnostjo vrtilnih tabel. Z excelom se enostavno povežete na svojo OLAP kocko in iz ponujenih podatkov gradite svoje lastno poročilo.

PREDSTAVITEV


OLAP je kratica za OnLine Analytical processing (sprotna analitična obdelava). Je programska oprema ali pa postopek, vgrajen v programsko opremo, ki omogoča, da v kratkem času analiziramo veliko podatkov. Praviloma prikazuje podatke večrazsežno oz. večdimenzionalno. Taki strukturi pravimo OLAP kocka. Zbirke podatkov OLAP so lahko razdeljene v eno ali več kock, vsako kocko pa ureja in oblikuje skrbnik kocke, da ustreza vašemu načinu analiziranja in upravljanja s podatki, tako da lažje ustvarite in uporabljate poročila vrtilnih tabel in vrtilnih grafikonov, ki jih potrebujete. Na Comtronu so v uporabi 4 OLAP kocke: nabava, prodaja, zaloga in skupna kocka.

Novice

19/11/2019

GoCrypto – naš novi partner

Zelo ponosni smo, da vam lahko predstavimo našega novega partnerja- GoCrypto!  Gre za najenostavnejši sistem za sprejemanje kriptovalut v vašem plačilnem sistemu– z najnižjimi transakcijskimi stroški na […]
02/10/2019
TRONwms

Terminalski skladiščni sistem TRONwms v podjetju Bartog d.o.o.

23/09/2019
ESET HERO

Prejeli smo najvišje priznanje ESET HERO

Prejeli smo najvišje priznanje ESET HERO od pooblaščenega zastopnika za ESET Slovenija, SI SPLET d.o.o.. Na pridobljeno priznanje smo zelo ponosni, saj smo edini v Sloveniji, […]

Želite izvedeti več?

Pokličite nas: 02 300 3500